Masło orzechowe w wersji „light”

Przepis dostałam kiedyś od Basi. Jeżeli lubicie masło orzechowe a nie chcecie jeść tego ze sklepu z uwagi na konserwanty przepis jest dla Was idealny :) Masło orzechowe:

Składniki:
300 g orzechów arachidowych prażonych bez soli
7-8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
opcjonalnie szczypta soli i kilka kropel stewii w płynie dla podkreślenia smaku (bez udziwnień też jest pyszne)

Przygotowanie:
Orzechy mielimy w mikserze lub blenderze partiami stopniowo wlewając oliwę i miód aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli mieszanka jest dla kogoś zbyt ciężka lub monotonna można dodać 3 czubate łyżki wiórek kokosowych:)
Polecam wciągać łyżkę pasty z rana do kawy i śniadania dla uzyskania kopa energetycznego i poprawy nastroju:)

Masło orzechowe

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *